2020. március 26., csütörtök

2020.03.27. péntek (kézműves foglalkozás - rajzóra)

Sziasztok!


A víz témájánál maradva a mai napon szeretném, ha egy tengeri élőlényt készítenénetek el. Ez pedig nem más, mint a medúza. Az elkészült alkotásaitok hasonlóan fognak kinézni:

Medúza


Eszközök

Valószínűleg mindenkinek más-más eszközök állnak a rendelkezésére, de nagyon sokféleképpen el lehet készíteni. Alapvetően a következőkre lehet szükségetek:
  • papírtányér / rajzlap
  • olló
  • vízfesték/tempera, ecset/színesceruza
  • kreppapír/ fonal/ szalag/ spárga
  • ragasztó (nem feltétlenül)

Lépések

1. lépés: Vágj ketté egy papírtányért / rajzolj egy félkör alakú formát egy (ha van) vastagabb papírra. Vágd ki ezt a félkört. Ez lesz a medúza teste. Ehhez a lépéshez mindenképpen kérd felnőtt vagy nagyobb testvér segítségét! Vigyázz az ollóval!


2. lépés: Színesítsd a medúza testét kedved és eszközeid szerint. Festheted temperával, vízfestékkel, színezheted ceruzával vagy zsírkrétával. Ha van otthon festéked, nem csak ecsettel festhetsz, hanem az ujjaiddal is nyomdázhatsz vagy akár szivaccsal.

3. lépés: Ha festékkel dolgoztál, várd meg amíg megszárad. Ezután kérd egy felnőtt vagy nagyobb testvér segítségét abban, hogy a medúzád aljára kisebb lyukakat készítsen. Készítsd el a medúzád arcát: legyen szeme és szája.

4. lépés: A lyukakba fűzz hosszú szalagot/ spárgát/ fonalat és kösd meg a medúza testéhez közel. Annyiszor ismételd meg ezt a lépést, amíg a medúzádnak elég sok nyúlványa nem lesz.

Megjegyzés: Ha nincs otthon olyan anyagod, amit fel tudnál használni a medúza nyúlványaihoz, akkor hosszú, vékonyabb csíkokra darabolhatsz reklámújságot. Ezeket a vékonyabb csíkokat pedig felragaszthatod a medúza hátoldalára.

Végezetül pedig hoztam nektek egy videót a medúzákról. Itt láthatjátok hogyan mozognak és hogyan néznek ki valójában:


Jó munkát kívánok!