2020. március 30., hétfő

2020.03.31. KEDD, 4. TANULÓ


Matematika:
Matematika II.: 28.,29.
Munkafüzet II.: 19./4.

Magyar:
Olvasókönyv: 131. o
Mf.: 12.,13.
A munkafüzet 13. oldal 4. feladat igaz állításait leírni a füzetbe.

Környezet:
SZAGLÁS
Szimatoljatok! Hm, finom illata van! Pfuj, ez büdös!
A szagokat gyakran már csak akkor vesszük észre, ha már különösen kellemesnek vagy kellemetlennek érezzük őket. Igazán már csak akkor vesszük észre, mit jelent nekünk a szaglás, amikor tapasztaljuk hiányát, mert náthásak lettünk. Egyszerre csak a legfinomabb falatok sem esnek jól, mert nem érezzük az ízüket, mert a szaglás és ízlelés kiegészítik egymást. Próbáljátok ki, milyen érzés befogott orral megkóstolni valamit.
Kösd be a gyermek szemét egy kendővel és szagoltass meg vele különféle dolgokat: fűszereket (fahéj, oregánó, bazsalikom, kömény, bors) kávét, virágokat, illóolajokat, ecetet, öblítőt, mosószert.

Egy újabb játékra hívlak benneteke!
Éjjeli pávaszem. (játék)

Van hím és nőstény lepke. A nőstény befújja magát parfümmel és elrejtőzik a közelben. A „hím” megkapja a parfümös üveget, megszagolja és ennek alapján meg kell találnia a „lepkelányt”.

Tanulás vagy pihenés közben tehettek a szobába egy illatlámpát vagy illatgyertyát. Ez segíti a koncentrálást, de az ellazulást is. A jó hangulathoz is hozzá járulhat.
Régi emlékeknek is van illata. Egy parfüm, egy virág, egy fa, egy régi bútordarab illata visszavezet minket a múltba. Jó alkalom lehet arra, hogy meséljetek csemetéiteknek a magatok gyermekkoráról, vagy arról.

A szagok egyben jellegzetes ismertető jelek is. Bizonyos üzleteknek megvan a maguk jellegzetes illata. Ilyenek a pékség, vagy a háztartási bolt. Akár városrészeknek, évszakoknak is megvannak a maga jellemző illatai.

Mára is hoztam videót……igaz, ez egy kicsit bonyolultabb, de szerintem nagyon jó ( a „rémisztő” szavakkal ne foglalkozzatok :-D )

Összefoglalva a fentieket:

Az orr a szaglószervünk. Az az érzékszerv, amivel az illatokat érzékelik az emberek és az állatok.
Az anyagok egyik tulajdonsága az az érzet, amit az orr érzékel.
A szaglás egyik fontos érzékelése az embernek.
Az a folyamat, amikor az illatot érzékeli a szaglószerv, és az agy megérti mi az, vagyis hogy mit érez az orr.
Az illatok közül azt, amelyik kellemetlen, büdösnek mondjuk.
A szaglás során a levegőben terjedő piciny, szemmel nem látható anyagokat érzékeli az orr. Ha az illat az ennivalótól származik, összefut a szádban a nyál. Ha kellemetlen helyről jött és büdös, akkor elfintorodsz.
A legrosszabb szagú anyagok akár hányást is okozhatnak. Ez ősi állati ösztön is, ugyanis véd a mérgezéstől. A régi szép emlékek is sokszor az illatról jutnak eszedbe
.


Testnevelés: